Sýria nepustila konvoj Červeného kríža do štvrte Báb Amr v Homse

02.03.2012 Celý región

Ženeva/Bejrút 2. marca (TASR) - Sýrske orgány zabránili humanitárnemu konvoju s potravinami a ďalšou pomocou, ktorý dnes dorazil do sýrskeho mesta Homs, vstúpiť do ostreľovaním zničenej štvrte Báb Amr. Oznámil to Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

Šéf MVČK Jakob Kellenberger označil rozhodnutie nepustiť konvoj siedmich kamiónov do Báb Amru za "neprijateľné". Konvoj podľa neho zostane v Homse cez noc v nádeji, že mu umožnia vstúpiť do ťažko skúšanej štvrte "vo veľmi blízkej budúcnosti".

Sýrska vláda dala vo štvrtok Červenému krížu povolenie vstúpiť do Báb Amru po tom, ako bezpečnostné sily vyhnali zo štvrte povstalcov. Tí sa podľa vlastných slov odtiaľ stiahli z taktických dôvodov.

Z Libanonu do Francúzska dnes medzitým dorazili na palube špeciálne vybaveného lietadla dvaja francúzski novinári Edith Bouvierová a William Daniels, ktorých sa podarilo prepašovať zo Sýrie. Tridsaťjedenročná Bouvierová utrpela zranenia 22. februára pri útoku sýrskych vládnych síl na štvrť Báb Amr. Neprežili ho však ďalší dvaja západní žurnalisti, americká reportérka Marie Colvinová a francúzsky fotograf Rémi Ochlik, a zranený bol britský fotograf Paul Conroy. Daniels vyviazol bez zranenia.
 

Vyberte región